Bijtelling leaseauto: zo werkt het

Bijtelling leaseauto: zo werkt het

Ga je in een leaseauto rijden? Grote kans dat je als zakelijke rijder te maken krijgt met bijtelling – die term die je in bijna elke autoreclame hoort. Maar wat is het eigenlijk? Hoe werkt het? En hoeveel geld ga je extra betalen per jaar? LeaseParcours legt het graag uit.

Wat is bijtelling?


Bijtelling is wat je betaalt voor het privé-rijden van een zakelijke leaseauto. De regel is: rijd je meer dan 500 kilometer per jaar in een auto van de zaak? Dan ziet de fiscus die (goedkopere) kilometers als een vorm van inkomen. En daarover moet je belasting betalen. 


Hoe werkt bijtelling? Het gaat als volgt: je belastbare inkomen wordt aangevuld met het bedrag dat ‘bijtelling’ heet. Hoeveel geld is dat? Het is een bepaald percentage van de cataloguswaarde van je auto. Het aantal gereden privékilometers boven de 500 maakt niet uit. Dus: of je nu 600 of 6.000 privékilometers rijdt, de bijtelling blijft hetzelfde.


Wist je dat woon-werkverkeer niet meetelt? Die kilometers vallen onder zakelijk gebruik. Wanneer je de leaseauto niet of nauwelijks voor privé gebruikt, hoef je geen bijtelling te betalen. Dit moet je natuurlijk wel kunnen aantonen. Houd daarom als bewijs je kilometers bij in een rittenadministratie. Zo voorkom je gedoe met de fiscus.

 

Ook interessant: wat is restwaarde eigenlijk?

Hoe hoog is bijtelling?

De hoogte van de bijtelling hangt af van de CO2-uitstoot van je zakelijke auto. Voor de meeste auto’s geldt het algemene bijtellingspercentage van 22% van de catalogusprijs. Op dit moment is de bijtelling voor elektrische auto’s een uitzondering: hiervoor betaal je 12% bijtelling tot €40.000 van de catalogusprijs. Over de meerprijs betaal je 22%. Het bijtellingspercentage geldt vanaf de dag waarop het kenteken van de auto op naam is gesteld. Het percentage staat vast voor 5 jaar (60 maanden).

Bijtelling leaseauto berekenen

Wil je weten wat je aan bijtelling betaalt? De adviseurs van LeaseParcours kunnen het je precies vertellen. Gebruik voor een snelle berekening de volgende som: [percentage] * [cataloguswaarde].


Rekenvoorbeelden

  1. Andrea rijdt meer dan 2000 privékilometers per jaar in een diesel leaseauto met een cataloguswaarde van €25.000. Voor Andrea geldt 0,22 * 25000 = €5.500. Dit bedrag wordt bij haar belastbare inkomen opgeteld.

  1. Rob rijdt jaarlijks meer dan 500 privékilometers in zijn elektrische leaseauto met een cataloguswaarde van €50.000. Voor Rob geldt: 12% over €40.000 plus 22% over €10.000. Er komt €7.000 bovenop Rob’s belastbare inkomen (berekening: €4.800 (0,12 * 40.000) plus €2.200 (0,22 * 10.000).

Zijn bestelauto’s een uitzondering op de regel?

Voor zakelijke bestelauto’s geldt hetzelfde als voor personenauto’s, tenzij de bestelwagen helemaal is ingericht voor goederenvervoer. Gebruik je de bus uitsluitend voor zakelijk gebruik? Dan hoef je geen bijtelling te betalen. Om dit te bewijzen, heb je een Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik nodig.

Recente berichten

Over ons

LeaseParcours
Redactie

Het team van LeaseParcours is jong, dynamisch en gezellig. We zijn altijd in voor een geintje. Wel is het zo dat er dingen moeten gebeuren. Dat moet je wel aankunnen. Je mag zo veel lol maken als je wilt, maar je moet zelf de discipline hebben om je werk af te maken. Die verantwoordelijkheid hebben alle leden van het team.

Occasion Leasen

Wil je eerst graag een zakelijk lease specialist spreken over de mogelijkheden, zoals het inruilen van je huidige auto of omdat we gewoon bereikbaar zijn? Dat kan gemakkelijk via de onderstaande informatie. 

Contact met een Leaseadviseur?

Volg ons
Zakelijke lease-auto en hypotheek: zo zit het

Zakelijke lease-auto en hypotheek: zo zit het

LeaseParcours
31 augustus 2021
Veel mensen vragen zich af hoe het zit met een zakelijke lease-auto en een hypotheek. Beïnvloeden die elkaar? Krijg je minder hypotheek als je in een lease-auto rijdt? En speelt het soort leasecontract nog een rol in het geheel? LeaseParcours legt het uit.
Zakelijk auto leasen? Bij ons heb je een enorme keuze uit nieuwe leaseauto’s en occasions. LeaseParcours is de snelste leasemaatschappij van Nederland: als je vandaag kiest, kun je morgen al rijden!

Op het moment dat u klant wenst te worden, verstrekken wij uw gegevens aan Economic Data Resources B.V. (EDR). EDR zal op basis van deze gegevens een advies geven over de kredietwaardigheid van de onderneming en eventuele negatieve bemerkingen ten aanzien van het bestuur/leiding van de onderneming. EDR gebruikt deze gegevens voor onderzoek naar de kredietwaardigheid en contactgegevens van u en uw onderneming. Als u bezwaar wilt maken of informatie wenst over het gebruik van uw persoonsgegevens door EDR, zie: https://www.edrcreditservices.nl/privacy-statement/.

Op het moment dat u klant wenst te worden, verstrekken wij uw gegevens aan Economic Data Resources B.V. (EDR). EDR zal op basis van deze gegevens een advies geven over uw kredietwaardigheid.EDR gebruikt uw gegevens voor onderzoek naar uw kredietwaardigheid en contactgegevens. Als u bezwaar wilt maken of informatie wenst over het gebruik van uw persoonsgegevens door EDR, zie: https://www.edrcreditservices.nl/privacy-statement/.

Copyright © 2021. All rights reserved. Disclaimer | Ontwikkeling: Meceda