MIA en VAMIL banner
MIA en VAMIL
Geplaatst op: 13.06.2018

MIA en VAMIL

Ben jij ondernemer en overweeg je fiscaal voordelig te investeren in milieuvriendelijke technieken voor jouw bedrijf? Dit kan met de MIA en VAMIL subsidies. Het zijn regelingen van de Ministeries van Financiën en Infrastructuur en Waterstaat. Ze worden uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Belastingdienst. Maar wat houden ze precies in en wat zijn de voordelen en voorwaarden? Lees het in dit artikel.

 

MIA

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) is een subsidie waarmee jij van een investeringsaftrek kunt profiteren tot wel 36% van het investeringsbedrag. Dat komt bovenop jouw gebruikelijke investeringsaftrek. Het aftrekpercentage is afhankelijk van de milieueffecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel.

 

VAMIL

De Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) kun jij 75% van de investeringskosten afschrijven. Door sneller af te schrijven verminder je de fiscale winst en betaal je minder belasting in dat jaar. Dit kan dus op een door jouzelf bepaald tijdstip en levert voor jou een liquiditeit- en rentevoordeel op.

 

Combinatie

De MIA en VAMIL zijn twee verschillende regelingen die wel gecombineerd kunnen worden. Beide regelingen maken gebruik van de Milieulijst waarop alle bedrijfsmiddelen staan die in aanmerking komen voor MIA en/of VAMIL. Ieder jaar verschijnt er een nieuwe lijst. De lijst van 2018 kun je in onder staande link bij meer informatie bekijken of ga naar RVO.nl.

 

Investeringen die in aanmerking komen

Als je wilt weten welke investeringen in milieuvriendelijke technieken in aanmerking komen voor MIA en/of VAMIL kun je de Milieulijst bekijken op RVO.nl of hieronder bij Meer Informatie waar je wordt doorverwezen.

 

Gebruik maken van deze subsidies

Iedere onderneming die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betaalt, kan gebruik maken van de MIA en/of VAMIL regelingen. Er zijn vijf voorwaarden voor jouw investering aan moet voldoen, wil jij in aanmerking komen voor de regelingen.

  1. Het bedrijfsmiddel staat op de milieulijst;
  2. Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt;
  3. De investering moet betrekking hebben op aanschaf- en voorbrengingskosten van het bedrijfsmiddel;
  4. Voor de MIA moet het bedrag aan milieu-investeringen minimaal €2.500 per bedrijfsmiddel zijn;
  5. Jij kunt voor hetzelfde bedrijfsmiddel geen energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek tegelijk krijgen.

 

Meer informatie?