Restwaarde auto: betekenis en uitleg

Restwaarde auto: betekenis en uitleg

In de autowereld is restwaarde een term waar je niet onderuit komt. Ook als je bij ons een auto gaat leasen, hebben we het over dit begrip. Wat is restwaarde eigenlijk? En hoe wordt dat bepaald? In dit blog lees je het.

Wat is restwaarde?

Restwaarde is het bedrag dat een zakelijke lease-auto nog waard is na afschrijving of na ongevalschade. Auto’s worden, net als andere producten, door gebruik minder waard. Oftewel: afschrijving per jaar. Heb je bijvoorbeeld 5 jaar in een auto gereden? De autowaarde na die 5 jaar, dat is de zogeheten restwaarde. 

Ook bij een ongeval krijg je te maken met restwaarde. Is je auto total loss verklaard? Dan krijg je van de verzekering de dagwaarde van voor het ongeluk uitbetaalt.

Restwaarde heeft een grote invloed op jouw maandelijkse leasekosten. Daalt de waarde van een auto niet zoveel tijdens de loop van het leasecontract? Dan betaal je minder dan wanneer je auto sterk in waarde zou dalen.

Zo wordt de restwaarde van een leaseauto bepaald

Andere factoren beïnvloeden op hun beurt weer de resterende waarde van een leaseauto. Waar kijken leasemaatschappijen nog meer naar bij het bepalen van de restwaarde?

1. Gewildheid

Gewildheid is van invloed op de restwaarde. Het ene automerk is immers het andere niet. Sommige automerken en modellen zijn simpelweg gewilder dan andere. Dit zie je ook terug in de restwaarde van leaseauto’s. 

2. Kilometerstand

Hoeveel een auto op het eind van een leasecontract waard is, hangt ook af van het aantal kilometers op de teller. Heeft iemand heel veel kilometers gereden in de leaseauto? Dan daalt de restwaarde, simpelweg omdat de wagen meer versleten is. De kans op eventuele reparaties is immers groter geworden.

3. Type brandstof

Bij LeaseParcours vind je zakelijke leaseauto’s met verschillende brandstoffen. Diesel, benzine, LPG, elektrisch en hybride – we hebben het allemaal! Ook het type brandstof bepaalt mede de restwaarde en dus de maandlasten. 

4. Uitvoering

Dat het merk en model van een leaseauto gelijk zijn, wil nog niet zeggen dat ze na een leasecontract evenveel waard zijn. Ook de uitvoering – oftewel hoe luxe de wagen is – bepaalt gedeeltelijk je restwaarde. Ga maar na: een luxe auto met alles erop en eraan trekt vaak makkelijker geïnteresseerden aan dan een standaard model. De auto verkoopt makkelijker. Extra opties, zoals navigatie of leren bekleding, hebben daarom vaak een positieve invloed op de restwaarde.

Meer weten? Onze lease-adviseurs staan voor je klaar

Bij LeaseParcours vind je leaseauto’s in alle soorten en maten. Ook jouw droomauto staat er tussen. Je moet ‘m alleen nog even vinden. Ons team van enthousiaste adviseurs helpt je daarbij.

 

Heb je vragen over wat je hier las of over leaseauto’s in het algemeen? Heb je je ingelezen en twijfel je nog tussen financial lease of operational lease? Geen zorgen. We kunnen niet wachten om met je om tafel te gaan. We luisteren, stellen de juiste vragen en geven gepast advies. Tijd voor een kopje koffie?

Recente berichten

Over ons

LeaseParcours
Redactie

Het team van LeaseParcours is jong, dynamisch en gezellig. We zijn altijd in voor een geintje. Wel is het zo dat er dingen moeten gebeuren. Dat moet je wel aankunnen. Je mag zo veel lol maken als je wilt, maar je moet zelf de discipline hebben om je werk af te maken. Die verantwoordelijkheid hebben alle leden van het team.

Occasion Leasen

Wil je eerst graag een zakelijk lease specialist spreken over de mogelijkheden, zoals het inruilen van je huidige auto of omdat we gewoon bereikbaar zijn? Dat kan gemakkelijk via de onderstaande informatie. 

Contact met een Leaseadviseur?

Volg ons
Zakelijk auto leasen? Bij ons heb je een enorme keuze uit nieuwe leaseauto’s en occasions. LeaseParcours is de snelste leasemaatschappij van Nederland: als je vandaag kiest, kun je morgen al rijden!

Op het moment dat u klant wenst te worden, verstrekken wij uw gegevens aan Economic Data Resources B.V. (EDR). EDR zal op basis van deze gegevens een advies geven over de kredietwaardigheid van de onderneming en eventuele negatieve bemerkingen ten aanzien van het bestuur/leiding van de onderneming. EDR gebruikt deze gegevens voor onderzoek naar de kredietwaardigheid en contactgegevens van u en uw onderneming. Als u bezwaar wilt maken of informatie wenst over het gebruik van uw persoonsgegevens door EDR, zie: https://www.edrcreditservices.nl/privacy-statement/.

Op het moment dat u klant wenst te worden, verstrekken wij uw gegevens aan Economic Data Resources B.V. (EDR). EDR zal op basis van deze gegevens een advies geven over uw kredietwaardigheid.EDR gebruikt uw gegevens voor onderzoek naar uw kredietwaardigheid en contactgegevens. Als u bezwaar wilt maken of informatie wenst over het gebruik van uw persoonsgegevens door EDR, zie: https://www.edrcreditservices.nl/privacy-statement/.

Copyright © 2021. All rights reserved. Disclaimer | Ontwikkeling: Meceda