Wat is het verschil tussen operational en financial lease?

Wat is het verschil tussen operational en financial lease?

Wil je als ondernemer een fijne auto rijden, maar kun je zo’n grote uitgave er nu niet bij hebben? Zakelijk leasen biedt uitkomst: geen grote investering, wel rijden voor een vast bedrag per maand. Twee populaire leasevormen zijn operational lease en financial lease. Wat is het verschil? Wat zijn de voor- en nadelen? LeaseParcours legt het uit.

Eigendom, het grootste verschil tussen operational en financial lease

Het grootste verschil tussen financial en operational lease is eigendom. Bij financial lease is de leaseauto aan het einde van het leasecontract namelijk van jou. Daardoor profiteer je direct van fiscale voordelen. Bij operational lease is dat niet zo – je levert de auto na de laatste termijn weer in bij de leasemaatschappij.

Operational lease heeft nog twee extra varianten. De eerste is full operational lease. Daarbij zijn de extra kosten, zoals onderhoud en verzekering, bij je maandelijkse lasten inbegrepen. De tweede is netto operational lease. Kies je daarvoor, dan regel je zelf de reparaties en verzekeringen. Bij financial lease zijn de extra kosten standaard voor eigen rekening. 

De verschillen op een rij:

Financial lease:

  • Is te vergelijken met een hypotheek
  • Auto is uiteindelijk van jou
  • Extra kosten voor eigen rekening
  • Fiscale voordelen

Operational lease:

  • Is te vergelijken met een huurhuis
  • Auto inleveren na de leasetermijn
  • Extra kosten kunnen inbegrepen zijn
  • Geen fiscale voordelen

De voor- en nadelen van financial lease

+ De lease-auto wordt jouw eigendom

Zie financial lease dus als een hypotheek, waarbij je een vast maandbedrag betaalt voor je auto. Na afloop van het leasecontract is de auto helemaal van jou. Je bent direct economisch eigenaar van de auto. De auto staat op je balans en je profiteert van fiscale voordelen vanaf dag één.

+ Auto kopen met kleinere reserves 

Omdat je de auto in termijnen betaalt, heb je minder kapitaal nodig. Zo houd je met financial lease meer geld over voor investeringen in je bedrijf. Dat biedt mogelijkheden om te groeien!

+ Geen kilometerbeperking 

Ben je van plan om veel kilometers met de auto te maken? Of wil je bijvoorbeeld op vakantie met je lease-auto? Met financial lease heb je geen kilometerbeperking. Zorgeloos rijden dus.

– Extra kosten voor eigen rekening

Bij financial lease betaal je zelf de extra kosten, zoals verzekeringen en reparaties. Rijd je schade? Jij kiest waar je de auto naartoe brengt en betaalt ook de rekening. Sommige ondernemers zien dit trouwens als een voordeel – zo houden ze grip op de situatie.

De voor- en nadelen van operational lease

+ Je huurt de lease-auto

Operational lease is als een huurhuis – de auto wordt niet van jou. Dit heeft een voordeel: de auto staat niet op je balans en beïnvloedt daarom de solvabiliteit van je bedrijf niet. Je loopt dus minder risico. Let op: bij netto operational lease kun je de auto eventueel overnemen.

+ Vrijheid om te kiezen: wel of geen extra kosten?

Bij operational lease heb je een keuze: betaal ik zelf de extra kosten, of niet? Bij full operational lease ontzorgen we je volledig: alles zit bij de prijs inbegrepen. Zelfs de brandstof, als je wilt. Bij netto operational lease is de prijs inclusief rente, afschrijving en wegenbelasting.

– Hogere maandlasten

Over het algemeen zijn de kosten van operational lease hoger dan bij financial lease. Logisch ook, er zit simpelweg meer bij de prijs inbegrepen en de leasemaatschappij loopt een groter risico. Toch is bij LeaseParcours in veel gevallen full operational lease goedkoper dan financial lease. Weten hoe dat zit? Vraag het eens aan Jans, die vertelt je er graag meer over!

Welke leasevorm past bij jou?

Welke leasevorm het beste bij je past, hangt van een aantal zaken af. Denk aan je financiële situatie en persoonlijke voorkeur. Wil je de fiscale voordelen van financial lease? Of ga je toch voor minder verrassingen met operational lease?

Recente berichten

Over ons

LeaseParcours
Redactie

Het team van LeaseParcours is jong, dynamisch en gezellig. We zijn altijd in voor een geintje. Wel is het zo dat er dingen moeten gebeuren. Dat moet je wel aankunnen. Je mag zo veel lol maken als je wilt, maar je moet zelf de discipline hebben om je werk af te maken. Die verantwoordelijkheid hebben alle leden van het team.

Occasion Leasen

Wil je eerst graag een zakelijk lease specialist spreken over de mogelijkheden, zoals het inruilen van je huidige auto of omdat we gewoon bereikbaar zijn? Dat kan gemakkelijk via de onderstaande informatie. 

Contact met een Leaseadviseur?

Volg ons
Zakelijke lease-auto en hypotheek: zo zit het

Zakelijke lease-auto en hypotheek: zo zit het

LeaseParcours
31 augustus 2021
Veel mensen vragen zich af hoe het zit met een zakelijke lease-auto en een hypotheek. Beïnvloeden die elkaar? Krijg je minder hypotheek als je in een lease-auto rijdt? En speelt het soort leasecontract nog een rol in het geheel? LeaseParcours legt het uit.
Zakelijk auto leasen? Bij ons heb je een enorme keuze uit nieuwe leaseauto’s en occasions. LeaseParcours is de snelste leasemaatschappij van Nederland: als je vandaag kiest, kun je morgen al rijden!

Op het moment dat u klant wenst te worden, verstrekken wij uw gegevens aan Economic Data Resources B.V. (EDR). EDR zal op basis van deze gegevens een advies geven over de kredietwaardigheid van de onderneming en eventuele negatieve bemerkingen ten aanzien van het bestuur/leiding van de onderneming. EDR gebruikt deze gegevens voor onderzoek naar de kredietwaardigheid en contactgegevens van u en uw onderneming. Als u bezwaar wilt maken of informatie wenst over het gebruik van uw persoonsgegevens door EDR, zie: https://www.edrcreditservices.nl/privacy-statement/.

Op het moment dat u klant wenst te worden, verstrekken wij uw gegevens aan Economic Data Resources B.V. (EDR). EDR zal op basis van deze gegevens een advies geven over uw kredietwaardigheid.EDR gebruikt uw gegevens voor onderzoek naar uw kredietwaardigheid en contactgegevens. Als u bezwaar wilt maken of informatie wenst over het gebruik van uw persoonsgegevens door EDR, zie: https://www.edrcreditservices.nl/privacy-statement/.

Copyright © 2021. All rights reserved. Disclaimer | Ontwikkeling: Meceda