Zakelijk leasen met een grijs kenteken

Zakelijk leasen met een grijs kenteken

Ben je een schilder en zoek je een bestelbus? Of wil je als aannemer een bedrijfswagen leasen? Uiteraard moet je kiezen voor de leasemaatschappij die het beste bij je past. Los daarvan sta je voor nog een keuze: ga je zakelijk leasen met een grijs kenteken of met een geel kenteken?

Weet je niet waarover we het nu hebben? Geen zorgen, in dit blog leggen we precies uit wat een grijs kenteken is. En welke voordelen daaraan zitten. Tot slot delen we onze favoriete leaseauto’s met grijs kenteken. Zo kun jij bepalen wat het beste bij jou en je onderneming past.

 

Wat is een grijs kenteken?

Om verwarring te voorkomen: een grijs kenteken is niet grijs, maar een gele nummerplaat. Met een grijs kenteken verwijzen we in Nederland naar voertuigen die worden gezien als ‘bestelauto’s voor de onderneming’. De kentekens van ‘grijze’ wagens beginnen met een B of een V.

Een bedrijfswagen met zo’n kenteken levert je een aantal fiscale voordelen op – daarover hieronder meer. Als particulier kun je geen aanspraak maken op een grijs kenteken, al is er wel een uitzondering voor mindervaliden.

 

Zakelijk leasen met grijs kenteken: de fiscale voordelen op een rij

Als ondernemer profiteer je direct van fiscale voordelen wanneer je een voertuig met grijs kenteken zakelijk leaset, in plaats van een geel kenteken.

Zo word je vrijgesteld van bpm: de belasting van personenauto’s en motorrijwielen. Hierdoor krijg je zo’n 30% belastingvoordeel op de aanschafprijs van je bestelauto. En die lagere aanschafprijs zie je direct terug in het maandelijkse leasebedrag – dat valt ineens stukken lager uit. Op die manier houd jij meer geld over voor je onderneming.

Een ander voordeel van een grijs kenteken? Als je meer dan 10% zakelijke ritten met de bus maakt (wat je vast en zeker doet), krijg je korting op de motorrijtuigenbelasting (mrb). De korting wordt vervolgens automatisch toegepast als de bestelbus op naam van jouw onderneming staat.

Ik wil advies over zakelijk leasen

Leasen met een grijs kenteken? Hieraan moet je voldoen

Niet Jan en alleman mag leasen met een grijs kenteken. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Als leasemaatschappij checken we deze criteria van tevoren, om teleurstellingen te voorkomen. Criteria voor jou als ondernemer:

  • je staat ingeschreven als ondernemer en hebt een btw-nummer
  • je bent een rechtspersoon en de bestelauto komt op jouw naam te staan
  • je maakt minstens 10% aan zakelijke kilometers in de te leasen auto

 

Voor een grijs kenteken moet ook je bestelbus aan de geldende voorschriften voldoen. Voorbeelden van de criteria zijn dat de auto:

  • is ingericht voor goederenvervoer
  • een vlakke en vaste vloer in de laadruimte heeft, zonder zitplaatsen
  • maximaal 3500 kilo weegt, inclusief inhoud

Bijtelling voor zakelijk leasen met een grijs kenteken

Bijtelling is de belasting die je betaalt over de privé gereden kilometers van een zakelijke leaseauto. In principe gelden voor zakelijke bestelauto’s dezelfde regels als voor personenauto’s: bij een grijs kenteken wordt de bijtelling ook berekend op basis van de cataloguswaarde inclusief bpm.

Bijtelling kan ook worden berekend op basis van werkelijk gemaakte kosten. Soms is dat lager dan de bruto bijtelling op basis van fiscale waarde. Vraag je boekhouder, accountant of fiscalist wat voor jou voordeliger uitpakt – soms geldt voor bijtelling een afwijkende berekening.

 

 

Vind de leaseauto die bij jou past

Wil je zakelijk leasen met een grijs kenteken? Bij LeaseParcours vinden we samen jouw droomauto. Van nieuwe auto’s en occasions tot aan elektrisch en sportief – we hebben het allemaal. Wat dacht van je een zeer ruime Opel Movano? Of deze stoere Volkswagen Amarok? Ons dreamteam staat voor je klaar en adviseert graag.

Recente berichten

Over ons

LeaseParcours
Redactie

Het team van LeaseParcours is jong, dynamisch en gezellig. We zijn altijd in voor een geintje. Wel is het zo dat er dingen moeten gebeuren. Dat moet je wel aankunnen. Je mag zo veel lol maken als je wilt, maar je moet zelf de discipline hebben om je werk af te maken. Die verantwoordelijkheid hebben alle leden van het team.

Occasion Leasen

Wil je eerst graag een zakelijk lease specialist spreken over de mogelijkheden, zoals het inruilen van je huidige auto of omdat we gewoon bereikbaar zijn? Dat kan gemakkelijk via de onderstaande informatie. 

Contact met een Leaseadviseur?

Volg ons
Zakelijke lease-auto en hypotheek: zo zit het

Zakelijke lease-auto en hypotheek: zo zit het

LeaseParcours
31 augustus 2021
Veel mensen vragen zich af hoe het zit met een zakelijke lease-auto en een hypotheek. Beïnvloeden die elkaar? Krijg je minder hypotheek als je in een lease-auto rijdt? En speelt het soort leasecontract nog een rol in het geheel? LeaseParcours legt het uit.
Zakelijk auto leasen? Bij ons heb je een enorme keuze uit nieuwe leaseauto’s en occasions. LeaseParcours is de snelste leasemaatschappij van Nederland: als je vandaag kiest, kun je morgen al rijden!

Op het moment dat u klant wenst te worden, verstrekken wij uw gegevens aan Economic Data Resources B.V. (EDR). EDR zal op basis van deze gegevens een advies geven over de kredietwaardigheid van de onderneming en eventuele negatieve bemerkingen ten aanzien van het bestuur/leiding van de onderneming. EDR gebruikt deze gegevens voor onderzoek naar de kredietwaardigheid en contactgegevens van u en uw onderneming. Als u bezwaar wilt maken of informatie wenst over het gebruik van uw persoonsgegevens door EDR, zie: https://www.edrcreditservices.nl/privacy-statement/.

Op het moment dat u klant wenst te worden, verstrekken wij uw gegevens aan Economic Data Resources B.V. (EDR). EDR zal op basis van deze gegevens een advies geven over uw kredietwaardigheid.EDR gebruikt uw gegevens voor onderzoek naar uw kredietwaardigheid en contactgegevens. Als u bezwaar wilt maken of informatie wenst over het gebruik van uw persoonsgegevens door EDR, zie: https://www.edrcreditservices.nl/privacy-statement/.

Copyright © 2021. All rights reserved. Disclaimer | Ontwikkeling: Meceda